Cati dintre noi nu ne amintim discutiile pe care le aveam cu parintii nostri in care niciunul nu ceda? In care poate parerea nostra nu era luata in seama pur si simplu pentru ca noi nu aveam experienta lor de viata sau poate sentimentele noastre erau negate doar pentru ca ei le considerau necorespunzatoare ori eram comparati cu acel coleg care invata mai bine, care facea un anumit sport de performanta, etc. Ce facem acum in relatie cu adolescentii de azi? Perpetuam comportamentele invatate sau alegem constient cum vrem sa ne comportam?
Adolescenta este o etapa extrem de importanta pentru adultul in formare. Acum el are nevoie de prezenta constienta a parintelui care ii da aripi sa se poata dezvolta si sa experimenteze o viata minunata, care il ajuta sa devina un adult integru, fericit si echilibrat. Acum mai mult decat oricand el ne simte lipsa cand nu ii suntem alaturi. Cand spun sa ii fim alaturi nu ma refer sa stam fizic langa el, ba din contra. El are nevoie de spatiu, de spatiu numai al lui, cum ar fi camera lui si da…cand ne spune sa iesim din camera lui sa iesim, sa cladim azi relatia frumoasa de maine. Unui adolescent ii esti alaturi atunci cand ii acorzi timp prin discutii in care comportamentul lui este apreciat de tine sau cel putin acceptat sau cand faceti activitati care ii plac.
Intre 12 si 18 ani adolescentii vor confirmari din toate partile ca sunt puternici, ca pot iubi, ca pot avea o viata minunata ca adult. Cum ii pot ajuta parintii? Prin simpla iubire neconditionata, acceptare si apreciere pentru ceea ce sunt ei si pentru ceea ce vor ei sa devina. Marea greseala a parintilor este sa aiba pretentii prea mari de la ei. De multe ori parintii vor sa se realizeze prin copii, fara a tine cont de ceea ce le place acestora. Cand adolescentul nu primeste validarea, iubirea, acceptarea din partea parintilor o va cauta in alte parti si poate nu sunt dintre cele mai potrivite. El vrea sa primeasca acceptare din partea familiei pentru a explora intr-un mod constructiv lumea exterioara fara a cauta extremele pentru a atrage atentia celorlalti. Comunicarea sanatoasa este unul dintre ingredientele necesare dezvoltarii unui sentiment de “sunt autentic”, “ sunt real” si “sunt sanatos”. Atunci cand ne spun ce cred si ce simt au nevoie sa nu ii contrazicem, sa le respectam trairile si experientele chiar daca nu suntem de acord cu ele. Le putem spune parerea noastra fara insa sa le-o impunem sau sa o judecam pe a lor!
Pentru a face asta avem nevoie sa ne vindecam adolescentul din interiorul parintelui ceea ce este posibil doar prin cunoastere, prin autocunoastere si prin lucru constient cu noi.
Atunci cand il accepti chiar daca nu esti de acord cu el, iesi din lupta de putere cu adolescentul si contribui activ la formarea lui ca om integru.
Petrece timp cu adolescentul! Atunci cand iti faci timp pentru el, acesta intelege ca este important, ca iti pasa de el. Daruieste-i timp si el iti va darui pace, intelegere si armonie.
Imprieteniti-va cu adolescentii din jurul vostru, faceti echipa cu ei si nu fiti adversari. Cand lupta pentru “cine are dreptate” inceteaza, puteti privi detasat intregul tablou. Lasand orgoliile deoparte, va puteti concentra fiecare pe ceea ce conteaza cu adevarat. Investind acum in relatia dintre voi, evitati complicatiile de mai tarziu.
Daca adolescentul din interiorul tau iti da batai de cap, suntem la un click distanta!
Te imbratisez cu drag!
Alege constient cum vrei sa traiesti!
Manuela Balaban
Life&Business NLP Coach

Categories: Parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat