Poate aveti frati sau poate aveti prieteni care au frati si constatati ca sunt foarte diferiti. Poate unul are multe dependente, celalalt mai putine, poate unul este mai gras si altul mai slab, poate unuia ii place sa invete, sa se devolte si celuilalt nu, poate unul reuseste mai mult sa faca ce isi propune iar celalalt nici nu isi propune si se multumeste cu putin, unul este familist, celalalt nu, in fine. Ii priviti si nu va puteti imagina cum au putut iesi doua fiinte atat de diferite cand au crescut in acelasi mediu, au avut aceiasi parinti care i-au tratat similar si totusi valorile lor in viata sunt total diferite. Ei bine, principala diferenta este urmatoarea: unul dintre ei a crezut cand parintii ii spuneau lucruri precum: esti prost, nu esti bun de nimic, fara mine esti mort, nimeni nu va sta cu tine, nu esti in stare sa ai o familie, fa si tu ca vecinul/prietenul, munceste din greu sa faci bani, dupa ras vine plans, ma faci de ras, tu esti vinovat, etc. celalalt nu! Atat de simplu!
Tu singur iti compui propria poveste. Daca tu traiesti cu aceste programe, atunci tu crezi despre tine ca nu poti, ca oricine altcineva este mai bun decat tine.
Cand propriul parinte spune asmenea lucruri despre tine, nici nu este de mirare ca multi dintre noi le credem. Cel putin in primii ani din viata, parintele nostru este universul nostru. Si acum va intreb, care este impactul unor asemenea cuvinte asupra inteligentei emotionale a adultului de mai tarziu? Dar impactul unei palme? Cata umilinta, durere, nedreptate se gaseste acolo? Ei bine, dupa parerea mea este cea mai distructiva forma de educatie pentru ca efectiv te blocheaza pe interor. Se implementeaza aceste programe atat de adanc in subconstient incat ajungi sa manifesti un comportament ca si cand ar fi al tau. Dar tu ca fiinta, esti divin, iar daca citesti acest text insamna ca deja te-ai intrebat cine esti tu si de aici incepe adevarata ta calatorie catre esenta ta, catre ceea ce esti tu si nu ceea ce ti-a spus mama, tata, bona sau invatatoarea ca esti. Si ma bucur ca tot mai multi dintre noi vrem sa aflam raspunsul la aceasta intrebare. Odata ce ne-am trezit, incepem sa scormonim, sa acceptam lucrurile asa cum sunt, sa facem curatenie in suflet si sa ne traim viata asa cum ne dorim noi si nu cum ne spun cei din jur sa o facem. Nu spun ca e usor, dar nici nu spun ca e greu ci este doar “facubil” 😊 Daca noi nu devenim intregi emotional, daca nu ne curatam de aceste programe atunci le vom transmite si copiilor nostri. Mereu am spus ca educatia unui copil incepe cu educarea parintelui. Sa nu mai vorbesc ca sunt dusi copii minori la terapie pentru ca parintele spune “nu ma mai inteleg cu el”. Ei bine, dupa parerea mea bazata pe un studiu facut printre psihologi, minorii au nevoie de terapie atunci cand un parinte sau ambii parinti nu sunt alaturi de el din diverse motive: s-au despartit, sunt plecati din tara sau au murit. In caz contrar cel ce are nevoie de consiliere este parintele si nu minorul.
Parintele care are o inteligenta emotionala crescuta o poate transmite mai departe copilului.
Astfel va puteti explica ce se ascunde in spatele comportamentului agresiv al parintilor vostri. Cata suferinta au indurat ei la randul lor insa nu au avut sansa sa o vindece, sa o accepte ca exista si sa aleaga sa traiasca diferit…. Ei nu au avut acces la atata informatie pe care noi o putem accesa atat de usor.
Pretuieste-ti sansa si fructific-o. Fie ca ai crezut sau nu in spusele parintilor tai, acum poti alege constient ce vreti sa crezi despre tine.
Daca simti nevoia ca sa ma ai alaturi in drumul tau spre autocunoastere, nu ezita sa ma contactezi!
Te imbratisez!
Alege constient cum vrei sa traiesti!
Manuela Balaban
Life&Business NLP Coach


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat