1 iunie… o zi in care totul capata o alta culoare, culoarea veseliei deoarece copilaria inseamna fericire, libertate, spontaneitate si alte asemenea.
De cand sunt parinte 1 iunie este o zi plină de emotii speciale. Este o zi în care mă bucur de starea de a fi copil alaturi de fiul meu. El este fiinta care m-a ales sa ii fiu ghid in aceasta lume si fata de care am responsabilitatea de a-l educa si nu doar de a-l creste. Pentru el am schimbat atatea lucruri in viata si as mai schimba orice ar aduce valoare in relatia noastra. Pentru el noi, părinții suntem întregul univers. El imi aminteste zi de zi ca starea de bine nu are legatura cu lucrurile materiale, ca ele nu tin o viata si nici nu scriu amintiri durabile ci experientele construite impreuna sunt adevarate comori pentru sufletul nostru. In urma numeroaselor cursuri de parenting facute, a experientei cu parintii din cabinet si nu in ultimul rand din pozitia de mama, pot afirma urmatorul lucru: cadourile pe care cei mici le astepta nu au culoare sau greutate si nici nu se gasesc la magazin. Nu stiu sa le ceara in cuvinte pentru ca nu le cunosc insa stiu sa manifeste comportamente prin care solicita implinirea anumitor nevoi. Lucrurile fizice pot fi un bonus, insa daca ne limitam la ele nu ne vom face cu adevarat fericiti copiii, ci doar le vom anestezia nevoia reala pentru moment.
Copiii asteapta de la noi urmatoarele:

1. vor sa fie acceptați asa cum sunt, sa le fie acceptata unicitatea si comparatia cu ceilalți sa nu existe;
2. au nevoie de o mentalitate de tip coaching, sa invețe sa gandeasca in a gasi solutii, “ce solutie am pentru problema mea” si nu in a gasi vinovatul, “cine este vinovat”
3. au nevoie sa se centreze pe ei, sa stie ca nu pot controla comportamentul celor din jur insa isi pot controla propriile acțiuni
4. au nevoie sa aiba voie sa greșeasca, perfecțiunea este o povara mult prea apasatoare și il indeparteaza de succes pentru ca le va fi frica de esec, frica de “a nu fi perfect”
5. au nevoie de un model de fericire pentru a fi fericiti, asa ca noi, parinții sa avem grija de pasiunile noastre si sa le aratam asta; ei nu se pot hrăni cu ingrediente pe care nu le gasesc la noi
6. au nevoie de reguli si rutine, de un conducător al corabiei de la care sa invețe cum sa conduca la randul lui. Un parinte agresiv va creste un copil agresiv, un parinte fericit va creste un copil fericit si asa mai departe. Atitudinea si comportamentul copilului se modeleaza in functie de atitudinea parintelui.
7. vor timpul nostru, timp in care sa le fim alaturi 100%, în care sa se simtă iubiți exact asa cum sunt. Singura constanta din viata lor intr-o continua schimbare este capacitatea de adaptare. Rezistenta la frustrare, iubirea, rezilienta si increderea in fortele proprii sunt printre cele mai importante mosteniri pe care le putem lasa micutilor.
Timpul trece si copilul nu va tine minte cat de curata era casa in care a crescut, de la ce firma avea haine sau cât de scumpa era tableta in care se refugia de singuratate, insa cu siguranța va purta in inima criticile sau lectiile tale, rasetele sau țipetele tale, timpul petrecut impreuna sau din contra, lipsa lui.
Sa începem odata cu ziua copilului sa construim in inima noastra si a copilului nostru experientele pe care noi ni le-am fi dorit, sa oferim iubirea neconditionata pe care noi ne-am fi dorit să o primim, sa ii oferim acceptarea de care orice om mic sau mare are atata nevoie.
Odată cu el, ne oferim si noua toate aceste sentimente minunate, iar copilul din inima noastră zburda de fericire de mana cu cel fizic.
Copilaria este cadoul pe care ni-l da viata ori de cate ori traim in preajma copiilor. Sa ne bucuram de el!

La multi ani copiilor nostri exteriori si interiori!

Te imbratisez cu drag si iti doresc sa alegi constient cum vrei sa traiesti!
Alege Guiding Light – Lumina care iti ghideaza viata
Manuela Balaban este Parenting & Relationship Master Coach, Terapeut NLP (Programare Neuro Lingvistica), trainer pentru o viata in armonie si fondatoarea programului “Alege constient cum vrei sa traiesti”. Se considera o femeie implinita alaturi de fiul si sotul ei. Sustine cu profesionalism, incredere si nonjudecata pe oricine isi doreste sa faca o schimbare in viata sa. Manuela Balaban spune ca: “Indiferent in ce situatie te-ai afla, POTI sa traiesti asa cum iti doresti daca alegi constient cum vrei sa traiesti! Actioneaza!!! Te imbratisez!”
manuela.balaban@guidinglight.ro

Categories: Parenting

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat