Stii momentul acela cand primesti un cadou si nu te bucuri de el? Si te intrebi pe de o parte, ce se intampla cu tine de nu apreciezi un gest frumos? Pe de alta parte nu intelegi cum de o persoana apropiata ti-a dat ceva total nefolositor?! Eeeh…. A darui este mult mai mult decat acel obiect.

Cand darium din inima o facem din bucuria ce se naste oricand imbogatim voit viata altei persone. Din acest tip de daruire castiga atat cel care ofera cat si cel care primeste. Cel care primeste se bucura de cadou fara sa se teama de consecintele care insotesc darurile oferite din frica, culpabilitate, rusine sau dorinta de a primi ceva in schimb. Cel care ofera benficiaza de consolidarea stimei de sine care apare cand vedem ca eforturile noastre contribuie la bunastarea altcuiva.

Cand vorbesc de daruri acestea nu au o anumita valoare materiala. Cel mai pretios dar pe care poti sa-l faci cuiva este atentia ta. Darul valoros este cel caruia i-ai dedicat timp, energie pozitiva si multa iubire, nicidecum asa numitele “daruri din obligatie” sau sa scapi de ceva primit la randul tau candva si nu ti-a folosit … In acest caz, mult mai valoros este un zambet, o floare, o privire sau … nimic.
Niciun dar material nu inlocuieste daruirea de sine daca tu nu i-ai atasat-o.

Daruirea este inainte de toate un act profund si personal, izvorat dintr-o nevoie umana, aceea de a te desavarsi tu ca om: atunci cand in tine creste sentimentul de a impartasi, de a oferi celuilalt, printr-o forma sau alta, evoluezi ca fiinta. Faci un pas in plus pe drumul ascensiunii spirituale, te apropii de tine, cresti. Adevarata daruire ia naștere insa doar din iubirea fata de sine si din iubirea pe care ti-o oglindesc cei din jur. Acest har de a darui este propriu fiecaruia, unic, irepetabil si dependent doar de evolutia spirituala in care te gasesti la un moment dat al vietii tale.

Atunci cand o faci cu toata fiinta ta, a darui este mai important decat a primi! S-a dovedit ca entuziasmul de a te dedica si altora decat tie insuti reprezinta o componenta universal valabila a psihologiei umane. Exista o relatie pozitiva intre bunastarea personala si bunastarea celorlalti. Lumina si sclipirea din ochii celui surprins, fac sa merite efortul daruirii. Pur si simplu gestul de a face un cadou te umple de fericire. A oferi imbunatateste sanatatea si longevitatea. Cand daruiesti te apropii tot mai mult de ceilanti, dar mai ales de tine insuti. A darui este contagios, asa cum se intampla de altfel cu orice comportament pe care il manifestam. Principiul oglindirii nu intarzie sa isi produca efectele si vom trai tot mai multe momente de fericire.

Sa ii implicam si pe cei mici in pregatirea cadourilor. Sa petrecem timp de calitate cu ei facand listele pentru cadouri, invatandu-i sa aprecieze zambetul, compania cuiva, sa le citim povesti cu reni si spiridusi, sa visam si sa cantam cu ei. Sa le oferim ceea ce nu se vede, dar se simte si ii sustine sa devina ceea ce sunt ei cu adevarat.

Atunci cand am reusit sa le oferim tot acest suport emotional copiilor nostri, ii lasam sa isi traiasca viata lor si nu ii indreptam catre ceea ce ne dorim noi sa traiasca. Cand suntem prezenti fizic in viata lor si nu suntem inlocuiti de un gadget, abia atunci putem spune ca stim sa daruim.

Cea mai frumoasa amintire pe care le-o putem lasa celor dragi este concentrata in emotii positive, in clipe frumoase petrecute impreuna in acceptarea celui de langa noi asa cum este el si fiindu-i alaturi in calatoria sa prin aceasta lume.

Restul sunt detalii…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat